måndag 23 februari 2015

Sala Trädgårdsförening har fått ny ordförande och föredrag om Gambia

Ny styrelse för trädgårdsföreningen

På söndagen samlades ett 15-tal medlemmar för trädgårdsföreningens årsmöte.
Jenny Wedin som varit föreningens ordförande de senaste åren avtackades med blommor och hembakat bröd. Hon fick ett varmt tack för att hon ställt upp för föreningen. Föreningen har under de senaste åren fått ett 20-tal nya medlemmar och Jenny önskade föreningen lycka till och fortsatt tillväxt. Som ny ordförande valdes Stina Johansson och ny medlem i styrelsen blev Christina Berglind. Då Stina Johansson för dagen var sjuk så får vi återkomma med rapport från det konstituerande mötet som sköts på framtiden.

Gambia

Före årsmötet berättade Mari Bruce om det biståndsprojekt som hon och åtta kurskamrater från Trädgårdsmästarutbildningen deltog i under oktober månad 2014. De besökte skolor i Gambia. Varje skola hade en rektor, några lärare och en trädgårdsmästare. Målsättningen med skolornas trädgårdar var att eleverna skulle få mat men också lära sig odla och ta till vara det som odlas. Efter ett besök i huvudstaden Banjul åkte Mari och en kurskamrat vidare till byn Nyawurulung där de deltog i arbetet med att återställa odlingsbäddar efter regnperioden, göra kompost och plantera fruktträd som de hade med sig från huvudstaden. De hade också med sig frön bland annat lökfrön från Sverige. Med diplomati och inkännande kunde de dela med sig av sina kunskaper. Mari berättade engagerat och intressant om sina upplevelser och jag tror vi var många som gärna hört mycket mer om Maris resa. Vi kanske får möjlighet till det vid något senare tillfälle. Mari hälsar och tackar för att hon fick komma och återgälda lite för det stöd hon fått från föreningen. Hon skickar också med recept på den kompost som hon berättade om. Så nu är det bara att göra en översättning till svenskt klimat och svenska växter! Lycka till! Vi kanske kan rapportera om något lyckat försök så småningom.

Foto från Marie Bruce

Maris kompostrecept

Här är det ungefärliga receptet som kommer från Wellingara modern horticultural center i Banjul, Gambia på en 21-dagars snabbkompost. Antar att det går dela ner i mindre enheter om man inte vill ha en jättehög. Tycker det verkar mycket när jag läser mina anteckningar. Bör göras under vår varmaste tid på sommaren. I Gambia är det som kallast december-januari då dagstemperaturen kan ligga runt 20 grader.

1 kg urékristaller (måste gå omvandla till urin)
12 l vinäger
1 kg socker
50 l vatten
Blanda allt i ett kärl så att det är väl mixat

en skottkärra jordnötsskal (sågspån, gräs)
500 kg dynga
Blandas väl i en hög på backen.

Toppa högen med 500 kg jord - "top soil" som man sa

Stänk strila vinägerblandningen över högen. Sätt en ren pinne i mitten av högen som ska tjäna som indikator på att processen tar sig. Plasta in högen väl. Låt vara i 21 dagar och därefter ska det förhoppningsvis ha blivit en mycket näringsrik jordförbättrare. Går max att bevara i 6 månader innan användning. Törs inte lämna några garantier men roligt förmedla detta sätt som man använder där på odlingscentret i Banjul.
Hälsningar
Mari

Nästa träff!

Ja, nu har vi avverkat årsmötet och med det startat föreningens aktiviteter 2015. Närmast är det dags för Påskmingel i Svepnäs.

Tisdag den 17 mars kl. 18.00. Ni är alla varmt välkomna!
Vi återkommer här på hemsidan med närmare information.





tisdag 10 februari 2015

Trädgårdsresa nu i april .... Pioner i Kina

På en resa i Turkiet blev vi av guiden uppmärksammade på att den stora Pionfestivalen 2016 går av stapeln utanför Antalya. Ett stort område höll redan nu på att iordningställas inför arrangemanget. Något för oss trädgårdsintresserade kanske. Vi får hålla ögonen öppna.

Redan i vår ordnar Svensk-Kinesiska Resebyrån en resa till årets Pionfestival.

Läs mer på deras hemsida!


Årsmöte

Årsmötet går av stapeln på söndag den 22 februari kl. 14.00 i Företagarcentrum i Sala.

Varmt välkomna!




fredag 6 februari 2015

Trädgårdsföreningen behöver en ny ordförande

Den 22 februari samlas vi till årsmöte. Vår ordförande Jenny Wedin har aviserat att hon vill avgå som ordförande.
Är det du som vill bli ny ordförande i vår förening eller har du förslag på någon som vill ingå i vår styrelse. Ta kontakt med Margareta Hedberg 0224-53164 så berättar hon mer.

Välkommen med förslag!




Har du hittat Odlings tv - Här ett tips på hur du kan odla effektivt på 16 kvm.

tisdag 3 februari 2015

Nytt Trädgårdsår - Vi startar med Årsmöte den 22 februari

Den 22 februari är det dags för Trädgårdsföreningens Årsmöte.

Vi ses i Företagarcentrum (FtgC) kl. 14.00 på söndag den 22 februari. Föreningen bjuder på fika.

Varm Välkomna!


Medan vi väntar på sommaren får vi roa oss med förberedelser. På Youtube finns en kanal som heter OdlingsTV med många trevliga inslag.

Här ett trevligt inslag om frösådd!